Unge har aldrig følt sig mere stressede
Det perfekte er blevet det nye normale. Hvis du ikke er perfekt, er du unormal.
Danske unge lever med trangen til at være perfekte, leve op til idealerne og alle forventningerne. Dette skaber et pres på de unges skuldre, som de har svært ved at bære.
I 2014 blev en rapport udgivet, som viser trivslen blandt unge henover de seneste 20 år, og denne rapport peger hen imod, at nutidens unge mistrives i langt højere grad end før i tiden, hvilket kan forudsige alvorlige problemer senere hen i deres liv.
Rapporten viser blandt andet at tallene for stress i dag, især blandt unge kvinder, næsten er fordoblet ift. tallene for ti år siden. Rapporten viser, at 14% af unge kvinder i 2005 følte sig stressede, og i 2014 er tallet steget til hele 26%. I dag rapporterer kun hver fjerde unge kvinde om en høj livstilfredshed. Rapporten viser også, at begge køn føler sig mere stressede i dag end i de forløbne år. Det forventes, at tallene kun vil stige.
Tilfældene af stress blandt unge er vokset så markant, fordi unge føler en stigende trang til at være perfekte, hvilket kommer til udtryk ved en såkaldt præsentationsangst, hvor de bekymrer sig om, om de nu er gode nok, eller om de gør det godt nok. De unge piger føler hele tiden, at de bliver vurderet og bedømt. Dette indbefatter blandt andet, hvordan man opfører sig socialt, fungerer på de sociale medier og præsterer i skolen. Der er hele tiden et selvfokus, hvilket resulterer i, at de bliver stressede. Dette munder ud i en stigende trang til for eksempel at få 12 i karakter, have det nyeste tøj, elektronik, få en god uddannelse og klare sig godt i alt hvad man møder på sin vej - både socialt og fagligt, og endvidere få mange af de såkaldte “likes” på sociale medier. Dette går især udover danske unge piger, som føler et stort pres, da de føler, at de skal have en god uddannelse, det rigtige job og have etableret en sand kernefamilie.
De sociale medier spiller også en stor rolle, da det betyder noget for de unge piger, at billederne de lægger op på de sociale medier bliver anerkendt. Der hviler en angst for at blive udelukket fra fællesskabet, og i dette fællesskab spiller de sociale medier en vigtig rolle.
Pigerne har urealistiske forventninger til sig selv, og det medfører en mistrivsel, som kan få vidtgående konsekvenser for deres fremtid. Professor Bjørn fra Statens Institut for Folkesundhed advarer mod dette: “Så får vi en masse nye voksne, som ikke er fuldt funktionsdygtige. Som har svært ved at klare en uddannelse, et job eller et parforhold.”
Men ét psykisk problem kommer sjældent alene. Stress hænger sammen med depression, der også kan forvolde store problemer for ens videre liv.
Men dette afviser Professor i børns mentale trivsel, Carsten Obel, fra Aarhus Universitet: “Men selvom de unge selv føler, at de mistrives, er det ikke ensbetydende med at de håndterer hverdagen dårligere. De har bare nogle urealistiske forventninger”, mener han. “I virkeligheden har nutidens børn det bedre end nogensinde. Men en stor gruppe med mange ressourcer er måske blevet overbeskyttet. De føler, at de mistrives, når de møder en verden, hvor de ikke altid er i centrum.”